• HOME
  • CEREXCLUSIEF
    • Aanmelden
    • Registreren
  • WIE ZIJN WIJ
    • WAAR WE VOOR STAAN
    • HISTORIEK
    • WAT KAN CERES VOOR JOU DOEN
  • WAT DOEN WE
    • PRODUCTIE EN KWALITEIT
      • PRODUCTIEPROCES
      • BIJPRODUCTEN
      • KWALITEIT EN KWALITEITSCONTROLE
      • ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
    • ONZE PRODUCTEN
      • ASSORTIMENT
      • HET SEIZOENTJE
    • WORKSHOPS
    • ONDERSTEUNING VOOR DE ARTISANALE BAKKER
      • DE WARME BAKKER
      • ADVIES OP MAAT
      • ONDERNEMINGSADVIES
      • BAKTECHNISCHE ONDERSTEUNING
    • ONDERSTEUNING VOOR DE INDUSTRIËLE KLANT
      • TECHNISCHE EN COMMERCIËLE ONDERSTEUNING
  • NIEUWS
  • BOETIEK
  • CONTACT
  • HELP
  • BAKKER WORDEN
  • BESTEL
  • CERESPECIAL
  • VOORWAARDEN
  • FR
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Contact
|
  • NL
  • FR
Bestel
CEREXCLUSIEF
  • CEREXCLUSIEF
  • Aanmelden
  • Registreren
Facebook Zoeken
  • www.ceres.be
  • / Nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE LAATSTE NIEUWTJES!

Terug naar nieuws
.

Moet er nog zout zijn?

Wetgeving - Nieuws - Professionals - Actua

In Nederland mag het alvast heel wat minder zijn. De voorbije 10 jaar zagen ze er een vermindering van 2,7 miljoen kilo (!) zout ten opzichte van 2009 …

Of de consumenten daar zelf iets van doorhadden? Neen, en dat was ook de bedoeling.

 

Geleidelijk aan minder toevoeging van zout

Het is een samenwerking tussen de grote bakkerijen, levensmiddelenfabrikanten, detailhandelaars én de overheid die hiervoor heeft gezorgd. Tijdens een samenkomst werd de vraag gesteld: “Hoe kunnen we voedsel nog gezonder maken?” In het geval van brood werd er afgesproken om het zoutgehalte te reduceren met 25%.

Een ambitieus doel, maar wel eentje die vandaag bereikt werd. Stap voor stap werd het zoutgehalte van brood verlaagd. Vooral de industriële bakkerijsector heeft hier een grote rol bij gespeeld.

 

Het wettelijke zoutgehalte voor brood en pistolets

In België is de wetgeving rond het zoutgehalte van brood gebaseerd op het Koninklijke Besluit van 1985 dat spreekt over brood en bakkerijproducten. Daaronder moet je dus ook pistolets, stokbroden enzoverder verstaan. Het wettelijk zoutgehalte is 2% op droge stof of 1,7% op bloem.

 

Is zout in brood dan slecht?

Neen. Te veel zout is niet goed, en we krijgen al heel wat zout binnen door andere voeding. Maar zout in brood heeft natuurlijk ook heel wat voordelen.

Eerst en vooral geeft het smaak aan het brood. Het zorgt ervoor dat het deeg beter kan rijzen en natuurlijk ook voor de lekkere krokante korst doordat het meer vocht vasthoudt.

En dan is er natuurlijk ook nog jodium. Al decennialang wordt bakkerszout hiermee verrijkt. En dat is letterlijk en figuurlijk broodnodig. Het zorgt voor de goede werking van onze schildklier. Bij kinderen kan een tekort zorgen voor een groeiachterstand en een verminderd leervermogen. Daarnaast zijn er maar weinig voedingsmiddelen die het mineraal bevatten.

 

Dus, om terug te komen op de vraag: Moet er nog zout zijn? Zeker wel, maar niet meer dan nodig is.

 

Ook interessant voor jou en je bakkerij:

  • Hoe hou je het hoofd koel tijdens corona?
  • Ligt jouw brood al in de online rekken?
  • Win de bewuste klant, met uiterst pure voeding

 

Altijd up-to-date blijven over de laatste nieuwtjes? Schrijf je vandaag nog in op onze nieuwsbrief!

 

Bronnen: broodenbanket.be, brood.net

E-mail e-mail Permalink permalink
Tweet tweet Share share Share share

Ook interessant

Een blije buik dankzij brood 3 bakkerstrends voor de zomer Zo neem je als bakker een Oekraïense vluchteling in dienst 3 x origineel gebak voor valentijn MARC STASSIN: EEN VETERAAN VAN VELE OORLOGEN Dit zijn de bakkerstrends voor 2022 De week van het brood: volkoren in de kijker DIT ZIJN DE 5 MEEST GELEZEN CERES ARTIKELS VAN 2021 Bakken zin in 2022 In vorm voor kerst
CERES

Ceres gelooft in de toekomst van artisanale bakkers die kiezen voor kwaliteit, authenticiteit, gezondheid en duurzaamheid. Daarom willen wij je ondersteunen met aangepaste producten en een omkadering die je helpt om concurrentieel te blijven en de tevredenheid van je klanten te vrijwaren.

Moulins Soufflet
Menu
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Bestel
Contact
  • Contact
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookies
Partners

  • De Warme Bakker
  • Aspirant baker
  • Brood & Gezondheid
  • QNH
  • FoodDESK

SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
CERESPECIAL