• HOME
  • WIE ZIJN WIJ
    • WAAR WE VOOR STAAN
    • HISTORIEK
    • WAT KAN CERES VOOR JOU DOEN
  • WAT DOEN WE
    • PRODUCTIE EN KWALITEIT
      • PRODUCTIEPROCES
      • BIJPRODUCTEN
      • KWALITEIT EN KWALITEITSCONTROLE
      • ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
    • ONZE PRODUCTEN
      • ASSORTIMENT
    • WORKSHOPS
    • ONDERSTEUNING VOOR DE INDUSTRIËLE KLANT
      • TECHNISCHE EN COMMERCIËLE ONDERSTEUNING
  • NIEUWS
  • BOETIEK
  • CONTACT
  • HELP
  • BESTEL
  • CERESPECIAL
  • VOORWAARDEN
  • FR
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Contact
|
  • NL
  • FR
Bestel Facebook Zoeken
  • www.ceres.be
  • / Nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE LAATSTE NIEUWTJES!

Terug naar nieuws
.

Geen feestdagen zonder… cougnou of kerstbrioche

Nieuws - Ceres - Inspiratie

De cougnou of kerstbrioche komt traditioneel op tafel tijdens de feestdagen. Dit heerlijk zoete suikerbroodje hoort erbij tijdens de gezelligste dagen van het jaar, en dat is al vele eeuwen zo…

Hoek af
De eerste cougnous dateren al van de negende eeuw. Het waren oorspronkelijk kleine, geknede broodjes van melk en eieren in de vorm van… een tafelhoek. De naam cougnou is dan ook afgeleid van het Latijnse coniada wat kleine hoek betekent. Intussen ziet het broodje er anders uit: meestal koop je de brioche in de vorm van een Jezuskindje.

Wanneer het tarwemeelbrood op tafel kwam – traditioneel tussen Oud en Nieuw - werd dat als een luxe bestempeld. Andere dagen at men namelijk uitsluitend roggebrood.

What’s in a name
De cougnou heeft een typische vorm: langwerpig, met twee vernauwingen. De vorm doet denken aan een wikkelkindje, vandaar dat het broodje in heel wat streken un petit jésus wordt genoemd. Op andere plekken worden de uiteinden als twee hoofden beschouwd. Daar heeft men het over een totmanon, een toteman of een krolleman.

En dan zijn er nog deze benamingen:

  • Mechelen: schillekenskoek of krolkoek
  • Brugge en omstreken: engelenkoek of Ingeltje Gabriël
  • Blankenberge en Heist: patakonkoek
  • Luik: cougnolles of counioles
  • Nijvel: le dieu


Rijkelijk belegd
Het broodje is vandaag nog steeds populair in ons land, en dan vooral in het zuiden van België. De cougnou koop je van Sinterklaas tot Kerstmis. Het recept kan verschillen van streek tot streek, maar de basis blijft de brioche.

Om het zoete broodje extra feestelijk te maken, wordt het door sommige bakkers versierd. Ooit was het gebruikelijk om een muntstuk in het brood te stoppen. In de zeventiende en achttiende eeuw was dat de patakon, een zilveren muntstuk uit de Spaanse overheersing.

Omdat niet iedereen over patakons beschikte, zocht men naar alternatieven. De geldstukken werden vervangen door een rond plaatje uit klei dat op de bovenkant werd meegebakken. Intussen is de patakon alweer een herinnering, want de huidige cougnous worden versierd door schildjes van marsepein, suiker of chocolade, of zelfs door een kindje Jezus.


Wist je dat?
Cougnous maak je met Dinalux, een hoogwaardige bloemsoort uit ons topassortiment. Lees hier meer over de samenstelling.


Zo maak je de enige échte cougnou…
Download hier het recept.


Laat van je horen!
Is dit product een succes in jouw streek? Of ken je het misschien onder een andere naam? Discussieer mee op Cerexclusief.

E-mail e-mail Permalink permalink
Tweet tweet Share share Share share

Ook interessant

Match me-quiz: met welke bloem bak jíj op je best? Broodtrends 2025: om je tanden in te zetten Party-broodjes aan de feestdis met Kerstmis De nieuwbakken oogst 2024 Troostbrood: comfortfood voor gure herfstdagen Hartige Halloween-hapjes met Sanis Van graan tot glorie met Ceres-bloem Geen BBQ zonder heerlijk wit stokbrood! Zonne-energie opladen met pitten & zaden Feiten en fabels over granen
A company of the
CERES

Ceres gelooft in de toekomst van artisanale bakkers en bloemverwerkende bedrijven die kiezen voor kwaliteit, authenticiteit, gezondheid en duurzaamheid. Daarom willen wij je ondersteunen met aangepaste producten en een omkadering die je helpt om concurrentieel te blijven en de tevredenheid van je klanten te vrijwaren.

Menu
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Bestel
Contact
  • Contact
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookies
Partners

  • Aspirant baker
  • Ambassadeurs du Pain.be

SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
CERESPECIAL