• HOME
  • WIE ZIJN WIJ
    • WAAR WE VOOR STAAN
    • HISTORIEK
    • WAT KAN CERES VOOR JOU DOEN
  • WAT DOEN WE
    • PRODUCTIE EN KWALITEIT
      • PRODUCTIEPROCES
      • BIJPRODUCTEN
      • KWALITEIT EN KWALITEITSCONTROLE
      • ONDERZOEK EN ONTWIKKELING
    • ONZE PRODUCTEN
      • ASSORTIMENT
    • WORKSHOPS
    • ONDERSTEUNING VOOR DE INDUSTRIËLE KLANT
      • TECHNISCHE EN COMMERCIËLE ONDERSTEUNING
  • NIEUWS
  • BOETIEK
  • CONTACT
  • HELP
  • BESTEL
  • CERESPECIAL
  • VOORWAARDEN
  • FR
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Contact
|
  • NL
  • FR
Bestel Facebook Zoeken
  • www.ceres.be
  • / Nieuws

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ONZE LAATSTE NIEUWTJES!

Terug naar nieuws
.

Wat is het verschil tussen rogge, spelt, haver, gerst en tarwe?

Professionals - Ceres - Inspiratie

De meest voorkomende graansoort in de Westerse wereld is tarwe. Andere populaire soorten zijn gerst en gierst, haver en rogge, maïs en spelt – al bestaan er nog veel meer. Van die granen malen we meel om onder meer brood mee te bakken. Elke graansoort heeft zo zijn eigen kenmerken. Toch hebben alle graansoorten een paar dingen gemeen: ze bevatten allemaal zetmeel (koolhydraten), eiwitten, vitamines, mineralen en voedingsvezels.

Weet jij al alles van deze graansoorten? Of wil jij graag je kennis bijschaven? Lees dan vooral verder. We zetten vijf populaire graansoorten op een rij:


Rogge

Ceres

Roggekorrels zijn lang en zien grijsgroen tot geel van kleur. Vroeger kenden we rogge alleen van dat zure, donkerbruine brood. Nu wordt het vaak gemengd met andere granen, wat goed is voor een gevarieerde voeding. Want rogge biedt wel wat voordelen:

  • Rogge houdt je bloedsuikergehalte stabiel
  • Rogge zorgt voor een lang verzadigingsgevoel, waardoor je minder eet
  • Rogge bevat meer vezels dan tarwe, wat goed is om naar toilet te kunnen gaan
  • Net als tarwe bevat rogge gluten (en rijst het dus gemakkelijk)


Deze producten van Ceres bevatten rogge:

  • Roggebloesem (Wit-Basics/CEREPURE):biologische roggebloem (zonder additieven)
  • Dinamic (Wit-Top): met roggebloem
  • Dinalux & Dinasuper (Wit-Top): met roggebloem
  • Cerestine Wit (Wit-Top) & Cerestine Bruin (Grijs-Top): met roggebloem
  • Fijn roggemeel (Grijs-Basics): 75% volgraan rogge
  • Rogge St-Vith (Grijs-Basics/CEREPURE): half grof gemalen volroggemeel 100% (zonder additieven)
  • Belgrana (Grijs-Specials): met roggebloem
  • Cere 6 (Grijs-Specials): met roggebloem
  • Cere 7 (Grijs-Specials): met integraal roggebloem
  • Dolmen (Grijs-Specials): met roggebloem, rogge zuurdesem en gemoute roggevlokken
  • Vesuve (Grijs-Specials): met roggebloem en gemoute roggevlokken
  • Trical 10 (Grijs-Basics): met integraal roggebloem
  • Linea (Grijs-Specials): met roggebloem
  • Multiplus (Grijs-Specials): met integraal roggebloem
  • Multivlokken (Grijs-Specials): met roggebloem
  • Rogge (Grijs-Specials): met integraal roggebloem en roggebloem
  • Sanis (Grijs-Specials): met roggebloem
  • Bio Rogge T85 (Bio/CEREPURE): biologische rogge uit Frankrijk (zonder additieven)
  • Nordic (Grijs-Specials/CEREPURE): met roggebloem en niet-geactiveerde gedroogde roggezuurdesem (zonder additieven)
  • Molenaarsbloem meergranen (verpakking 5 kg): met integraal roggebloem


Spelt

Ceres

Speltbrood is momenteel heel populair. De media schrijven het heel wat gezondheidsvoordelen toe, al zijn die niet wetenschappelijk bewezen. Wat wel zeker is, is dat het oergraan spelt (Triticum Spelta) al zo’n 7.000 jaar wordt gecultiveerd en gegeten. Het is een voorouder van het huidige tarwe (Triticum Aestivum) en bestaat nu vooral als kruising van Triticum Spelta en Aestivum – het ene speltmeel is dus het andere niet.

Spelt is nauw verwant aan tarwe, al zijn er ook verschillen:

  • Speltkorrels zijn iets langwerpiger dan tarwekorrels, maar hebben ongeveer dezelfde kleur
  • De smaak van spelt is iets pittiger dan die van tarwe
  • Zowel spelt als tarwe bevatten gluten en gelijkaardige eiwitten
  • In tegenstelling tot tarwe, zitten de belangrijkste voedingsstoffen van spelt in het meel- of bloemlichaam (waardoor deze behouden blijven tijdens het maalproces)
     

Deze producten van Ceres bevatten spelt:

  • Speltbloesem (Wit-Basics/CEREPURE): 100% spelbloem (zonder additieven)
  • Cerestine Wit (Wit-Top) & Cerestine Bruin (Grijs-Top): met speltbloem 
  • Cere 6 & Cere 7: met speltbloem (Grijs-Specials)
  • Escanda Integraal (Grijs-Specials): met volgraan spelt
  • Vesuve (Grijs-Specials): met speltbloem
  • Multiplus (Grijs-Specials): met speltbloem
  • Escanda (Grijs-Specials): met speltbloem
  • Bio Spelt Creme T80 (Bio/CEREPURE): biologische spelt uit Frankrijk (zonder additieven)
  • Molenaarsbloem meergranen (verpakking 5 kg): met speltbloem


Haver

Ceres

Haverkorrels zijn lang en smal, gegroefd en bleekgrijs van kleur. Deze graansoort wordt al meer dan 9.000 jaar geteeld en gegeten. Haver is van nature glutenvrij, toch wordt het bij verwerking vaak gecontamineerd waardoor het toch gluten bevat – tenzij extra maatregelen worden getroffen.

Haver biedt heel wat voordelen:  

  • Haver bevat veel vezels en heeft een hoger eiwitgehalte dan andere graansoorten
  • Dankzij de langzame koolhydraten geeft haver lang een voldaan gevoel
  • Haver schijnt goed te werken tegen zenuwaandoeningen (nervositeit, depressie, irritatie, slapeloosheid, etc.)
  • Je krijgt een mooie huid van haver, het wordt dan ook vaak verwerkt in huidverzorgingsproducten.


Deze producten van Ceres bevatten haver:

  • Floraplus (Grijs-Specials): met havervlokken en haverbloem
  • Cere 6 & Cere 7 (Grijs-Specials): met haverbloem
  • Vesuve (Grijs-Specials): met havervlokken en havermeel
  • Multiplus (Grijs-Specials): met haverbloem
  • Multivlokken (Grijs-Specials): met havervlokken
  • Deco 5.0 (Deco): met minihavervlokken
  • Havervlokken (Diversen)
  • Molenaarsbloem meergranen (verpakking 5 kg): met haverbloem


Gerst

Ceres

Gerst ziet eruit als een dikke, bruine rijstkorrel en is vooral gekend om bier mee te brouwen. Al kan je het ook zo eten of in brood en andere producten verwerken. Gerstkorrels hebben een lekkere beet en vullen goed. Vaak wordt gerst gepeld tot gort: het buitenste vliesje wordt dan verwijderd. Daarnaast heb je ook parelgort, waarbij de korrel nog extra bijgeslepen tot een parelvormig exemplaar.

 

Deze producten van Ceres bevatten gerst:

  • Cere 6 & Cere 7 (Specials-Grijs): met gerstbloem
  • Vesuve (Grijs-Specials): met gerstbloem
  • Multiplus (Grijs-Specials): met gerstbloem
  • Nordic (Grijs-Specials/CEREPURE): met geroosterde gerstemoutbloem (zonder additieven)
  • Bio Baguépi Natuurlijk & Bio Baguépi Desem (Bio): met bloem van geroosterde gerst (van biologische landbouw)


Tarwe

Ceres

Tarwe herken je aan de bolvormige, lichtbruin gekleurde korrel (met een lijntje aan een kant). Bij ons is tarwe de meest gegeten graansoort. Waaraan het zijn populariteit dankt? Het laat zich gemakkelijk verwerken en is eenvoudig om mee te bakken. Tarwe bevat van nature veel gluten, waardoor tarwebrood gemakkelijk rijst en lekker luchtig is.

Net als andere granen, is tarwe een gras waarvan we de graankorrel gebruiken om meel van te malen. Zeef je de buitenste schilletjes, zemelen en kiemen uit dit meel, dan krijg je bloem. Bij volkorenmeel wordt de hele graankorrel gebruikt, zonder zeven, waardoor we ook de zemelen en kiemen opeten – en dat is de gezondste keuze.
 

Deze producten van Ceres bevatten volkoren tarwe (daarnaast zijn er nog heel wat niet-volkoren tarweproducten):

  • Grana (Grijs-Basics): 100% fijn gebroken tarwekorrels
  • Integraal puur (Grijs-Basics): 100% voltarwemeel
  • Vlokken (Grijs-Basics): 100% geplette tarwekorrels
  • Arenal (Grijs-Classics): met integraal tarwemeel, tarwebloem en tarwegluten
  • Etna (Grijs-Classics): met tarwebloem, tarwezemelen en tarwegluten
  • Tibet (Grijs-Classics): met tarwebloem en tarwezemelen
  • Broyage (Grijs-Specials): 100% grof gebroken tarwekorrels
  • Floraplus (Grijs-Specials): met tarwebloem, tarwegluten, tarwezemelen, tarwekiemen en tarwezuurdesem
  • Linea (Grijs-Specials): met tarwevlokken, tarwebloem en tarwegluten
  • Vesuve (Grijs-Specials): met tarwebloem, tarwezemelen en tarwegluten
  • Tricol’OR Volkoren (Tricol’OR): met integraal tarwemeel, tarwebloem en tarwegluten

 

Ceres

Bronnen: Biomijnnatuur.be, Broodsmakelijk.nl, Freshhh.nl

E-mail e-mail Permalink permalink
Tweet tweet Share share Share share

Ook interessant

Match me-quiz: met welke bloem bak jíj op je best? Party-broodjes aan de feestdis met Kerstmis Welkom, winter! Warme tips voor koude dagen in je bakkerij Troostbrood: comfortfood voor gure herfstdagen Hartige Halloween-hapjes met Sanis Van graan tot glorie met Ceres-bloem Geen BBQ zonder heerlijk wit stokbrood! Zonne-energie opladen met pitten & zaden Feiten en fabels over granen Lente-lunch met Linea, Formavit en Floraplus
A company of the
CERES

Ceres gelooft in de toekomst van artisanale bakkers en bloemverwerkende bedrijven die kiezen voor kwaliteit, authenticiteit, gezondheid en duurzaamheid. Daarom willen wij je ondersteunen met aangepaste producten en een omkadering die je helpt om concurrentieel te blijven en de tevredenheid van je klanten te vrijwaren.

Menu
  • Wie zijn we
  • Wat doen we
  • Assortiment
  • Nieuws
  • Boetiek
  • Bestel
Contact
  • Contact
  • Voorwaarden
  • Privacy
  • Cookies
Partners

  • Aspirant baker
  • Ambassadeurs du Pain.be

SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
CERESPECIAL